keskiviikko 18. tammikuuta 2012

"NYT ON NIIN PALJON EITÄ."

Blogimerkintä ei sisällä valokuvia koska olen onnistunut hukkaamaan siirtopiuhani vieläkin purkamattomiin muuttolaatikoihini. Sen sijaan se sisältää paljon negatiivista palautetta.

Voinen aloittaa merkinnän ihan reilun rehellisesti, että ei, viikonloppuni ei ollut mikään paras ja ihkuin ikinä, eikä minulle jäänyt conista hirveän positiviiset fiilikset. Frostbite ei kaikkeen viikonlopun eihin ollut suoranaisesti syyllinen, mutta kun niitä pikku kömmähdyksiä ja kompastuksia tuli vastaan pitkin matkaa jo viikkoja ennen koko conia, eivät ne conissa tapahtuvat ainakaan paranna asiaa. Plus mitä olen keskustelupalstoilta niin kyllä tätä eitä on tasaisesti muillekkin jakautunut.


Itse olin tosiaan mukana ohjelmanjärjestäjänä (sunnuntain Cosplayesitystyöpaja), mutta siihen palaan myöhemmin. Suurimman osan ajasta kun vietin ihan ja mielenkiinnosta ja auttamisen halusta kuvauspalvelun randomnakkina. Tapahtumaa odotellessa oli jo sellainen olo, että koko viikonlopun lippu ilmaiseksi kahden tunnin ohjelmasessiolla tuntui aikamoiselta löysäilyltä, (Traconin kokoviikonloppuduunin jälkeen ainakin), mutta en ollut ehtinyt pistää minkäänlaisia vänkäri-ilmoja. Onneksi vakkariconiseura on muutenkin kuvauspalvelussa mukana niin oli aika helppoa mennä avuksi juoksemaan kuvauspalvelun asioita pitkin conia ja avustamaan itse kuvaustilanteissa. Homma oli ihan törkeän hauskaa ja voin todeta, että luultavasti vääntäydyn uudestaankin ihan virallisissakin merkeissä avustamaan kuvauspalvelun työtä. Koska apua ja lisäkäsiä siellä tosiaankin tarvitaan! (vinkvinknudgenudge)

Toisin sanoen viihdyin kyllä Sibeliustalolla, hommissani ja coniseurassani, mutten niinkään taas Frostbitessa.

Frostbiten toimivat osat nyt ovat aika selkeät. Ohjelmaa oli runsaasti, Sibeliustalo toimi paikkana yhtä hyvin kuin kesälläkin, ravintolan ruoat suurta plussaa, jonotusta en hoksannut ainakaan sisälle tai cosplaykisoihin (kun taas johonkin ohjelmaan nähtävästi olikin sitten tunkua kun Cosplayesityspajaa pitämästä lähdin), eikä missään tuntunut sinäänsä olevan ruuhkaa (vaikka 2 metrin hajuraoista tykkäävälle ihmiselle conit nyt aina ovat aikamoista tunkua, varsinkin talvella).

Suurin osa näistä on kuitenkin sellaisia asioita mihin järjestäjäporukka ei suoranaisesti ole yhteydessä, ellei jonojen liikkuvuutta ja ohjelman runsautta oteta huomioon. Tosin itse en jonotusaikoihin ollut paikalla ja ohjelmasta taas viitsin/kerkesin katsoa ainoastaan cosplayohjelman, koska... noh, mikään ei itseäni ohjelmalistassa oikeastaan kiehtonut. Kunniavierastarjonta oli tuttuun tapaan minulle ei kenties tuntematon, mutta pitkälti samantekevä ja iso osa ohjelmistosta oli sellaista "ihan kiinnostava" -tasoa. Ei sellaista mitä olisi PAKKO nähdä, tosin oma ohjelmissa ramppaamiseni nyt muutenkin on vähentynyt huomattavasti vuosien aikana.

Olen myös pahoillani, mutta vaikka politiikka kiinnostaa ja Fingerpori on jees, niin ne eivät minusta ihan animetapahtumaan kuulu. Nähtävästi aloite Haaviston tulemiseen coniin tuli kuitenkin ihan Haaviston puolesta, mutta koin sen silti aika omituiseksi. On tämä nyt silti aika omituista tarjontaa Desucon -nimikkeeltä joka markkinoi itseänsä nimenomaan ANIMEtapahtumana ja keskittyy nimenomaan japanilaisiin sarjakuviin ja animaatioihin. Puhe oli kuulema jotenkuten aiheeseen liittyvää, mutta kun meidän pitää cosplaykisassakin nillittää siitä onko jokin puku japanilaisesta lähteestä vai ei, niin tuntuu hiukan hassulta että tällaisista imagokysymyksistä ei sitten nillitetä. Tästä nillityksestä en ole kesädesun osaltakaan koskaan pitänyt, mutta ehkäpä palaan asiaan joskus myöhemmin kun se ei minun suurin ragen aiheeni viikonlopun aikana edes ollut.

Voisin mainita ainakin, että isolta osin myös ohjelmalehtisen puuttuminen vaikutti siihen, etten ohjelmissa käynyt. Henk. koht. en oikeasti muistanut puoliakaan siitä mitä mikin ohjelma käsitteli kun en ollut niitä päntännyt nettisivuilta ja osa nimikkeistä eivät kovin selvästi kertoneet mistä oli kyse. Ihmettelen muutenkin ratkaisua vain printata ohjelmakartta ja Sibeliustalon kartta ja jättää ohjelmalehtinen hankkimatta.

Kaipa tässä ollaan päätelty, että säästetään rahaa ja pistetään johonkin muuhun, mutta ohjelmalehtinen on sellainen asia mistä en itse rupeaisi säästämään. Itse pidän niitä ensinnäkin kivana muistona tapahtumasta ja ne ovat elintärkeitä ensikertalaisille kävijöille. Kun Frostbite kerta oli suunnattu nuoremmalle kävijäkunnalle, olin lievästi sanottuna yllättynyt tästä valinnasta. Oliko tässä nyt oletusarvona, että ei nuorempi kävijäkunta kuitenkaan ohjelmissa pyöri ja jos pyörii, on taatusti katsonut kaiken nettisivuilta. Omasta mielestäni tuollaisen varaan ei kannata, eikä pidä laskea.

Tuplanarikan paikka myös hämmästytti hiukan itseäni, mutta en mene sen sijoittelusta pahemmin valittamaan. Paikka tosin oli kuulema hiukan valoton ja mustien laukkujen merestä oli hiukan hankala löytää just sitä oikeaa mustaa laukkua. Ilmapallot oli kivoja koristeita, niin kauan kun eivät räjähtäneet silmille tai kauempana sydänkohtauksia aiheuttaen.

Nämä nyt tosin olivat pienempiä asioita, mitkä vain hämmästyttivät ja mietityttivät, seuraavaksi tulee se "EI" -lista.


Etsiessäni majoitusvaihtoehtoja Lahdesta kyselin ohjelmanjärjestäjien majoitusmahdollisuuksien perään majoitusvastaavalta. Olin liikkeellä hiukan myöhässä ihan omaa tyhmyyttääni, mutta enemmän minua ripoo että en tähän päiväänkään asti ole saanut edes "ei" tai "en tiedä"-vastausta. Niitä olisin arvostanut, vaikkakin majoitusongelma selvisi. Ja luultavasti maksankin siitä ilosta uudestaankin sen sijaan, että menisin tsekkaamaan ovatko Omenahotellin kauhutarinat totta. Meidän majapaikassa nääs oli puhtaat lakanat, ilmaista pullaa ja kahvia ja maailman mukavin henkilökunta. Omenahotellin ovikoodit ja huonenumerotkin kuulema lähetettiin vasta edeltävänä perjantaina ja huoneita piti vaihtaa kesken viikonlopun, mikä on minusta ihan käsittämätöntä.

Omenahotellin suhteen minusta nyt muutenkin asiat tehtiin vaan vaikeimman kautta. Tiedän aika monta joille tuli majoitustenkkapoo sen takia, että Desucon varasi Omenahotellin kokonaan ja myi sitä eteenpäin, koska mainostuksen ja hehkutuksen takia kaikki huoneet tottakai menivät parissa tunnissa majoitusvarauksen avauksesta. Nähtävästi homma oli muutenkin mutkikas itse desulaisille kuin Omenahotellin henkilökunnallekkin kun info ei kulkenut ja niin edelleen... olisiko sitten järkevämpää seuraavalla kerralla antaa conikävijöiden eksyä Omppuun ihan omaa tietänsä? No, mutta, en itse ollut asukkaana, saati majoitusjärkkääjänä, eli toki on huono sanoa varmuudella.


Conia edeltävästä infoamisesta myös miinusta. Ohjelmanjärjestäjät saivat infonsa n. 2 viikkoa ennen conia. Juu, SENTÄÄN kaksi viikkoa, mutta 2 viikkoa on kuitenkin suhteellisen lyhyt aika. Arvostaisin siis jos näitä infoamisia pistettäisiin pikkaisen aikaisemmin perille. Meidän ohjelmamme nyt ei tästä pahemmin kärsinyt, mutta no, palaamme asiaan kohta...

Nipotukseni seuraava aihe ei periaatteessa repertuaariini virallisesti kuulunut, mutta mukana olin silti. Kuvauspalvelu ei saanut ohjeita cosplaykisaajien kuvaamisesta, sinne tuotiin ainoastaan numerolista mistä piti ruksia yli kisaajien numerot. Sen sijaan KISAAJAT kyllä olivat saaneet ohjeet heidän kuvaamiseensa. Kyseessä eivät olleet edes mitkään hermeettisen tärkeät ohjeet (normikuvaussetti, vaikka vaikeasti olikin paperiin sanailtu), mutta se, että kuvaajan pitää varmistaa kuvattavalta poseeraukset on minusta NOLOA. Ja tässä pistän syytä kyllä Desuconin cosplaypuolelle, koska liika info on aina parempi kuin liian vähän.

Kisaajien kuvassa käyminen ei henk. koht. mielipiteeni mukaan muutenkaan pitäisi olla yksinomaan kuvauspisteen päänsärky. Missä olivat cosplaymammat/vänkärit/kuka tahansa jonka pitäisi olla kisaajista vastuussa, vahtimassa että kisaajat käyvät kuvassa ja ajallaan? Lauantain lopuksi meiltä puuttui 3 kisanumeroa, joista vain yhdelle saimme selvityksen miksi kyseinen numero ei ole paikalla. Asut olivat kuulema liian vaikeakulkuiset ja kisanjärjestäjiltä oli saatu lupa kuvattomuuteen. Kysymys kuuluu, miksi kuvauspalvelu joka OTTAA KUVAT ja jotka ovat niistä VASTUUSSA (?) saa tietää tästä asiasta viimeisenä, ymmärtääkseni kaikenlisäksi kisaajien KAVEREIDEN kautta, ei kisan JÄRJESTÄJILTÄ.

Koen tämän suorastaan törkeäksi koska itse juoksin Traconissa cosplaymammana niin kuvauspalvelun, muiden mammojen, omien kisaajieni kuin cosplayvastaavankin väliä kysymyssä onko jotain ongelmaa, ovatko kaikki käyneet kuvassa, kuka puuttuu, ketä pitää kuuluttaa ja miksi. Saatoin myös paritkin kisaajat jotka epäilivät eksyvänsä tai pelkäsivät pökräävänsä matkalle, että "ei ehditty" tai "ei viitsitty" ei ole nyt vastaus tähän. Vai eikö näiden kuvien saaminen sitten ole niin tärkeää että siitä pitäisi stressata? Turhaanko siellä sitten ollaan?

Tämä nyt on ihmetyttänyt minua muutenkin, että miksei kisajärjestäjien ja kuvauspisteen välissä ole ketään tiettyä ihmistä, joka nimenomaan vastaisi että nämä hommat toimivat ja että info tosiaan kulkee? Tämä vaatisi ihan suurtakin selvitystä ja pohdintaa, mutta jättänen sen johonkin toiseen merkintään kun kuvauspalveluun tunnutaan muutenkin suhtautuvan itsestäänselvyytenä ja lähestulkoon orjatyövoimana joissakin tapauksissa.

Mutta no, palaan takaisin viralliseen repertuaairiini. Ja tässä tulee se moka mikä teki koko viikonloppuni! Tämä on tosiaan minun henk. koht. mielipiteeni asiasta ja selvitämme vielä ohjelmaporukan kanssa, olivatko pyyntömme jotenkin epäselvät, mutta haluaisin sanoa pari sanaa sille kuka ikinä onkaan ollut vastuussa ohjelmien sijoittamisesta.

Oma vikamme, ettemme tilaamme tarkistaneet aiemmin, mutta sunnuntaina varttia ennen ohjelman alkua tajuamme, että Cosplayesityspaja, joka on tarkoitettu pienen porukan yksityiseksi irtiottoalueeksi, improharjoituksineen, rennolla meiningillä, ajan kanssa... on sijoitettu. Ravintola Lastun. Yläparvelle....tunnetilani oli suoraan sanottuna käsittämätön ja sen luultavasti kuulikin äänestäni kun selitin infotiskillä, että esityspaja on julkisella ja avoimella paikalla, täynnä olevan ravintolan terassilla täysin MAHDOTON totetuttaa. Anteeksi jos vaikutin tilanteessa vähän jyrkältä, mutta siinä vaiheessa oli menossa se viimeinen korsi kaiken tämän muun säädön takia. Infolle suuret kiitokset ymmärryksestä ja nopeasta ohjelmansiirrosta Koivuun, jossa saatiin suljettu tila. Sielläkin tosin tilamme pieneni onigirityöpajanvalmisteluiden johdosta ja siirto myös haukkasi puolet pyytämästämme ohjelma-ajasta pois.

Meidän onneksemme ilmoittautunut porukka oli pieni, he toimivat hyvin yhteen keskenään ja eivät ainakaan muistelleet huonolla varsin pikakelattua pajaamme. Konsepti oli meillä itsellämmekin vielä hiukan kokeiluvaiheessakin ja totesimme, että kehitystä tarvitaan vielä, mutta tämä tilakatastrofi ja ajan puoluttaminen ei totisesti asiaa ainakaan auttanut.

Inhimillisiä virheitä sattuu ja suuri osa niistä oli toki meidänkin puolestamme kun emme tienneet mikä tila meillä tasan tarkkaan onkaan käytössä, mutta silti mietityttää. Jos olemme pyytäneet suljettua tilaa, mahd. paljon tilaa liikkua niin missä mielessä se vastaa RAVINTOLAN YLÄPARVEA. Kysyn vaan. Mielenkiinnosta. En tiedä onko ohjelmien sijoittelusta vastaava ihminen koskaan harrastanut teatteria tai improa, mutta jos on, niin tässä nyt ei vain ole yksinkertaisesti vaivauduttu ajattelemaan ja lukemaan edes ohjelmakuvausta.

"Cosplay muodostuu sanoista costume ja play. Costume-puolta on käsitelty jo melko paljon, joten haluamme antaa pukuilijoille mahdollisuuden harjoittaa myös
playta! Käymme läpi erilaisia improvisaatioharjoituksia ja perehdymme mm. hahmon sisäistämiseen, lavalla liikkumiseen sekä äänenkäyttöön. Pajan tarkoitus on antaa vinkkejä esiintymiseen ja esitysten tekemiseen sekä lavakammon vähentäminen. Ohjelma on suunnattu ensisijaisesti aloittelijoille ja ensimmäistä cosplayesitystä harkitseville."

Lihavoitu ihan vain pointin ymmärtämiseksi. En itse tajua, miten tuo kääntyy siihen, että tottakai tämä voidaan pistää mahdollisimman avoimelle ja julkiselle paikalle, jossa kaikki kuulevat, näkevät ja on jatkuva ihmisten läsnäolo. En tajua ja toivon että seuraavalla kerralla tilojen päättäjä muistaa lukea myös ohjelmakuvaukset TARKASTI JA AJATUKSELLA ennen kuin tekee tällaisia päätöksiä.

Toisin sanoen Frostbite kokemustani voisi kuvailla ihan silkkana pettymyksenä. Desuconin kohokohdat eivät minulla niinkään ole aina olleet hieno ohjelma ja hyvä meininki, enemmän se että asiat tehdään hyvin, huolella ja ajatuksella ja homma pyörii. Tällä kertaa... fiilikseni oli lievästi sanottuna sama kuin kesän Finncon-Animeconissa tai lapsentaudeista kärsivässä Nekoconissa. Pienet yksityiskohdat unohdetaan ja niistä saadaan aikaan joillekkin ihmisille suoranainen katastrofi....sitten sivumainintana ihan cosplayn puolesta. Mulla oli kivaa mun asuissa, cossasin tosiaan Ryuujia ensimmäisenä päivänä ja toisena päivänä nauratin naisia Osamu Tezukan Rock Holmesina. Tunnistuksia ei pahemmin tullut, mikä ei tosin yllätä. Mutta musta puku, mauton kraka ja Elvis-tukka sopivat minulle nähtävästi hämmentävän hyvin. Rock pääsee ehkä ainakin photoshoot käyttöön ja coniinkin kenties joskus, jos siihen tilaisuus tulee. Herrasta kun on vain yksi kuvallinen todiste. BD

Cosplayntasosta taas tapahtuman osalta... eeeeh, ihan ok. Pari hienoa asua löytyi, pari joita itse vain arvostin koska AAAA KERRANKIN JOKU COSSAA SITÄ JA SITÄ, mutta näin perussilmäyksellä... aika lame. Ei mitään kovin siistiä ja aika paljon massaa. Asuista Morso oli paras. :D Ja tohvelit. :D Vaikka koinkin nolon fanityttökohtauksen Nezumi-chanin Kenin (Weiss Kreuz, my love and guilty pleasure forever) nähdessäni. Tosi nolon. Onneksi vastaanotto oli positiivinen. (uliuliuuu haluaisin vain tehdä Omin ja pomppia shotashortseissa taas ;;~;;)

Kuvauspalvelussa asuja tosin oppi arvostamaan ihan eri tavalla kun pääsi oikeasti auttamaan helmojen asettelussa ja ohjeistamaan posetuksissa. Käykää ihmiset enemmänkin siellä, pliis, kuvasaldo oli viikonlopulta aika eeppistä!

Että joo. Frostbite - ihan jees kokemus, vaikka tapahtuma ei kyllä minua nyt ihan vakuuttanut. En nyt voisi tällä kokemuksella sanoa suosittelevani ja jos talvidesu uudestaan järjestetään, en mene sinne ainakaan samanlaisilla odotuksilla kuin aikaisemmin.

4 kommenttia:

 1. Tiloista vastaava ihminen tässä moi! Ja olen muuten harrastanut aikoinaan teatteria.

  Sitten asiaan: esityspajan paikaksi ehdotettin ravintola Lastun parvea, koska se oli vapaana olevista tiloista suurin. Kongressisalin huoneet kun ovat pieniä koppeja. Ajattelin, että Lastun isohko parvi sopisi paremmin simuloimaan isoa lavaa kuin pieni huone.

  Lastun parvella on aiemmin pidetty muun muassa kunniavierashaastatteluja ja muita vastaavia tilaisuuksia, joihin on vaadittu yksityisyyttä. Nämä ovat toimineet siellä ihan hyvin. Ravintolan alakerrasta ei juuri näe parvelle ja siellä oli koko conin ajan sen verran kova hälinä, ettei ylhäällä puhuttu myöskään juuri kuulu alas. Täyttä kurkkua huutaminen toki kuuluu, mutta niin se kuuluu kongressisiivessäkin oven läpi.

  Tässä siis syyni laittaa paja sinne, minne se li alun perin merkattu. Olen pahoillani, ettei tila vastannut odotuksia ja asiasta ei kysytty teiltä tarkemmin. Jos tulette uudestaan, tiedän nyt ainakin, millaista tilaa kaipaatte. :)

  Cosplayvastaava lähettää myös terveisensä ja pahoittelee kuvauspistesotkua. Hoothootiin voi ottaa yhteyttä, jos on kehitysehdotuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, kiitos nopeasta vastauksesta, tämä ainakin selkeytti minun ihmettelyjäni kovastikin. En itse tilaan ole pahemmin tutustunut ja noin perusteltuna ymmärrän sitten kannan. Porukan kanssa suurimmaksi osaksi tilan avoimuus ja se mahdollisuus, että saattaisimme häiritä muita conittajia häiritsivät vakaakupissa sen verran, että pyysimme tilan vaihtamista.

   Seuraavalla kerralla toivottavasti ja luultavasti sujuukin ohjelmanpito ilman ongelmia, kyseessähän oli kuitenkin kommunikaatio-ongelma. :3

   Poista
 2. No olipa kertakaikkiaan tapahtumarikas con! Siinä missä coneille tyypillinen keharointi ja ilakointi on selvästi jäänyt vähän vähemmälle, niin ottakaamme kaikki tämä opettavaisena kokemuksena. Tämähän oli kuin mikäkin "Kuinka rakentaa loistokas con"-koulutusDEMONSTRAATIO! Hieno merkintä myös, tästä oppii varmasti moni järjestäjä kaikella mahdollisella positiivisuudella, ja jonain päivänä, kun Suomen suvessa järjestetään coneja, olen melko varma että täydellisesti järjestetyn conin palkinto tulee menemään juuri Desuconille, koska porukka oppii. ;)

  "vinkvinknudgenudge" sai ohimennen repeämään tuolla välissä. vinkvinknudgenudge. vinkvinknudgenudge. voisin sanoa sen uudelleen ja uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapahtumarikas on joo se paras sana kuvaamaan viikonloppua, Dimi-kultaseni. :-DDD Ja sitä en epäile, etteikö porukka juu oppisi kun asioista sanotaan, sitähän palauttesta kuuluukin tehdä. Ekaa kertaa päästin tosin oman ranttaajani valloilleen tämän kanssa, hyvä jos sen lukeminen ainakin oli miellyttävä kokemus!

   XDDDDD Onneks oon niin viihdyttävä!

   Poista