lauantai 16. kesäkuuta 2012

Desucon ja liikaa lusikoita sopassa

Lienee osuvaa kirjoittaa pari sanaa Desuconista, kun nyt vielä tapahtuma on jonkin verran mielessä ja cosplayn puolella onkin puitu jänniä asioita ja mielenkiintoisia juttuja tämän viikon aikana.

Desucon toimi, mitäpä siitä muuta sanomaan. Kuvauspalvelussa oli mukava työskennellä, olen alkanut tykästymään Desuconin valitsemaan kuvauspisteen paikkaan. Vaikkakin se oli sietämättömän kuuma (ilmastoitu sekapukuhuone vieressä = kuvaajien rukoushuone) ja kolmipäiväisen conin aikana tuli kuvaajien kuultua useampaan otteeseen Pokémonia. Kuvauspalvelu pyytää; jos on pakko laulaa karaokea niin laulakaa edes jotain muuta välillä! D:

Ohjelmat minulta jäivät autuaasti näkemättä ja paikalla tuli muutenkin pyöriskeltyä vain vessan, green roomin ja infopisteen väliä. Mutta hei, kyllähän minä sentään cosplayohjelman kävin tottuneesti katsomassa. Ja kuten otsikko jo etukäteen manasi, taidan vielä hiukan tökkiä aihetta, joka on Desuconin virallisessa blogissakin käsitelty.

Niitä myöhäisheränneitä varten, jotka eivät tiedä niin Ilona voitti EC karsinnan ja jengi oli ihan uliuliuu koska Ilona toimi narikkavastaavana. Salaliittoteorioita, sisäsiittoisuutta, syytöksiä ja paskaa tuulettimeen niin voittajalle, tuomareille kuin vastaavallekin. Hyi, hyi ja hyi! Eihän nyt conin tekijät saa voittaa oman conin kisoissa!

Saatan hiukan kaataa omat kahvit syliini nyt kun totean, että toisaalta ymmärrän mistä kyseinen haloo on syntynyt. Voin kyllä onnitella voittajaa ja olla varma, että Ilona suoriutuu hyvin ECC-vastuustaan ja taatusti osaa arvostaa saamaansa kunnianosoitusta, minkä pitkään cosplayta harrastaneet ja osaavat tuomarit ovat hänelle antaneet palkitsemalla hänet ykköseksi. Oliko Ilona minun mielestäni ehdottomasti paras karsintaan osallistuja? Ei tällä kertaa, mutta se on minun mielipiteeni. Mielipiteitähän meillä on kaikilla. Niihin vaikuttavat niin se mitä cosplaykisassa ja puvuissa ylipäätään haluamme painottaa. Omat suosikkisarjat, se minkä lähteen itse tuntee, kaikki ihan kengistä peruukkiin vaikuttaa.

Siinä missä minä olin jokseenkin pettynyt ECC tulokseen omien silmieni, mieltymyksieni ja mielipiteitteni perusteella pukuihin ja esityksiin nähden, on minusta ollut sinäänsä mielenkiintoista huomata kuinka ison aallon sai aikaiseksi nimenomaan se, että Ilona toimi myös Desuconin työvoimana vastaavan ominaisuudessa.

Tämä kertoo sitä, että yleisön mielipide cosplaysta alkaa palata sisäsiittoisuuteen ja epäilyksiin siitä, että kaikki on jo ennalta määrättyä. Tuomareiden kaverit, tai se joka on pisimpään harrastanut tai on eniten jossain IRC-kanavilla vaikuttaa eniten tuloksiin. Näin ajatellaan, se on ruma fakta.

Itse kuitenkin pitkän ajatustyön jälkeen totean, että on turha syyttää voittajia voittamisesta (koska Suomessahan tunnetusti tuomarit lahjotaan ja mitä parempi pylly ja tissit sul on niin sitä korkeemmalle sijoitut [tässä tapauksessa tosin varmaan puhutaan vähän myös sääristä!1!1]) tai tuomareita väärästä tuomaroinnista. On vain todettava, että hei, jengihän on sisäsiittoista. Ihan oikeasti on.

Cosplaypiirit Suomessa ovat aina olleet pienet, mutta koska blogien kirjoittaminen ja seuraaminen on nykyään valtavirtaa, ovat ne pienentyneet entisestään. Ennen draamat ja mutinat pysyivät omissa piireissä ympäri Suomea, nykyään pystytään pointtaamaan entisestään kuka on jatkuvasti kisoissa ja jatkuvasti voittaa ja kuka siis taatusti on vaan kaikkien tuomareiden kaveri ja sillain.

Blogien seuraaminen mielestäni myös tottakai jollakin tasolla voi vaikuttaa myös tuomareihin. Mitä enemmän WIP merkintöjä kisapuvusta teet, mitä enemmän työtä kirjoitat tehneesi, mitä enemmän haastetta rakennus- ja treenivaiheessa on ollut niin sitä paremmalta etukäteen voit näyttää blogeja seuraavien tuomareiden edessä. Jos tykkää tyypistä, hahmosta jota esitetään tai vaikka vain hänen blogikirjoituksistaan, tottakai häneen suhtaudutaan odottavammalla ja luottavaisemmalla asenteella kuin muihin kisaajiin.

Totuus on, että olemme sellaisessa vaiheessa missä vakikisaajat, cosplayvastaavat ja tuomarit alkavat tietämään kaikki toisensa. Jotkut tuntevatkin toisiaan jo muullakin kuin pelkällä "moikkailu" -asteella. Tämä hiertää uusia kisaajia ja yrittäjiä, koska homma alkaa haiskahtaa, vaikka palkinnot ihan oikeasti jaettaisiinkin tuskalla ja hyvällä työllä.

Tämähän ei ole suinkaan ensimmäinen kerta Suomen cosplayskenessä kun tällaista mutinaa on saatu aikaan. Liikaa kisanneet eivät saisi kisata, aina palkitaan samat tyypit, en tykkää, en rupee, menkää pois mun harrastuksesta. Oravanpyörässä ollaan taas! Ja oravanpyörään auttaa yleensä vain siitä ulos hyppääminen.

Tällä kertaa tosin kohdistan katseeni enemmän järjestäjiin kuin kisaajiin; uusien naamojen näkeminen kisojen järjestäjinä ja tuomareina voisi tehdä tälle skenelle mielestäni terää. Suomessa tuomarit on valittu tätä nykyä hyvin huolella, mutta se on aiheuttanut juuri sen että samat luotettavaksi ja osaavaksi koetut henkilöt ovat jatkuvasti tuomaripöydän takana. Väistämättäkin siinä oppii tuntemaan kisaajia ja saa näihin henkilökohtaisemman otteen kuin mitä pitäisi. Kisatuomarin työn kuitenkin pitäisi olla mahdollisimman analyyttistä ja asiaa pitäisi katsoa kuka on paras puvuntekijä ja esiintyjä.

Pidän toki siitä, että tuomarit eivät ole kasvottomia ilkiöitä, mutta kun olen kuullut tuomariston itkeskelleen päätöksenteon edessä, on joutunut pakostakin miettimään: ottakaa hetkisen lomaa. Annetaan vastuu ja päätöksenteko hetkeksi joillekin toisille, jotka eivät ole seuranneet näitä kisaajia niin pitkään ja ole niin huolissaan heidän toiveistaan ja unelmistaan. Cosplayaaja cosplaytuomarina on hieno asia, mutta cosplayaaja tuomaroimassa cossaajia jotka alkavat kaikki olemaan tuttuja naamoja, kavereita, jopa ystäviä, ei taas välttämättä sitä ole.

Tl;dr; Jos olisin itse saanut päättää, olisi kärkikolmonen ollut mielestäni erilainen. Tuomariston päätös on kuitenkin tehty ja siitä ei kannata naputtaa, varsinkaan kisaajia vastaan hyökkäämällä. Se, onko joku conijärjestäjä ei saisi vaikuttaa suhtautumiseen hänen voittoonsa, saati se kuinka hyvää kaveria hän on kenenkin kanssa. Nämä eivät tietenkään saa vaikuttaa järjestäjienkään suhtautumiseen häneen kisaajana. Jos arvostella halutaan jälkikäteen, tehtäneen se toivottavasti jatkossa vain ja ainoastaan pukuun ja esitykseen liittyen. 

Onnea Ilonalle Lontooseen. Vaikka et suosikkini ollutkaan, niin uskon sinun edustavan hyvin. 


Ne joilta jäi voitto saamatta, kokeilkaa onneanne ihmeessä ensi vuonna uudestaan! Olin totisesti iloisesti yllättynyt tämän vuoden tasaisesta kisasta! Pukujen, kuin esitystenkin laatu oli harpannut eteenpäin viime vuodesta ihan kunnolla! Uusia kisaajia lavalle ehdottomasti lisää!

8 kommenttia:

 1. Ihanaaaaaa! Asioita sanotaan ääneen! Ehkä tämä blogimaailma antaa myös sen edun, että näinkin hyviä näkökantoja ja mielipiteitä saadaan paremmin esiin. Jee jee sille!

  Hienon hieno teksti! Monia hyviä pointteja. Tuo tuomareiden "kierrättäminen" on ideana todella mielenkiintoinen. Itse en osannut ajatella asiaa ollenkaan, mutta nyt on sellainen olo, että se voisi toimiakin. Ovathan kisatkin jotenkin muuttuneet tässä vuosien varrella. Miksei tuomaritkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmentävän positiivinen reaktio! Kiitos!

   Hienoa jos mielipiteeni olivat mielestäsi toimivia. Suomessa cosplaytuomaristoon kuitenkin puututtiin vasta pari vuotta takaperin raa'alla kädellä kun tuomaripöydän takana oli asiaan perehtymättömiä ja huono käytöksisiä tuomareita. Vastaavat ovat ottaneet tätä nykyä hyvin asiakseen, että hommat hoidetaan tuomaristoa myöten hyvin ja huolella, mutta itse koen että nyt taas ollaan jämähdetty pyörittämään niitä samoja ihmisiä jatkuvasti tuomaripöydän takana. Tuomarointi on kuitenkin rankkaa ja kuluttavaa duunia isoissa kisoissa, joten olisi mielestäni vain ihan oikeutettua päästää ihmisiä vähän katsomonkin puolelle välistä.

   Poista
 2. Hyvin kirjoitettu!
  Jos et ole jo lähettänyt tuomarikantaasi desuconiin asti niin kannattaa vastata siihen heidän palautekyselyynsä. Siitä edespäin on sitten cosplayvastaavan vastuulla ottaako hän asiaa kuuleviin korviinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos arvon nyymi!

   En tiedä kuinka aiheellista kyseisen palautteen pistäminen nimenomaisesti Desuconille olisi, koska en koe itsekään tämän blogitekstin olevan palaute nimenomaisesti Desuconille tai heidän cosplayvastaavalleen. Tämä on yksinkertaisesti mielipiteeni mitä yleisesti koko skenessä tapahtuu.

   Tuomarikantani ei siis koske nimenomaisesti Desuconin tuomareita tai heidän päätöksiään, vaan sitä miten järjestäjäpuolen cosplayskenen pitäisi reagoida cosplay-yleisön mielipiteeseen. Sille kun on kuitenkin valitettavasti olemassa syynsä.

   Poista
 3. Syrämmejä Biitille hienosta tekstistä! <3<3

  VastaaPoista
 4. Nostan sinulle hattua asiallisesta aiheesta. Olen itsekkin jokseenkin samaa mieltä.

  VastaaPoista