sunnuntai 31. lokakuuta 2010

WCS risuja ja... risuja.

Yhden päivän reissu Helsinkiin koettu ja tehty.

Toisinsanoen kävinpä vähän katsomassa millaista on Kirjamessuilla.

Itse lähdin matkaan jo perjantaina, rantautuen Tampereelle väliasemiin AGn luokse, mistä sitten taas herättiinkin ylipirteällä aamu viiden herätyksellä, ehdittiin juna-asemalle puoli kahdeksan junaan, ja Pasilassa oltiin joskus puoli kymmenen aikoihin.

Minut tosiaan pystyi bongaamaan sopivasti valmistuneessa Euphemian asussa. Liikuskelin pitkälti Suzakuksi pukeutuneen Ryzzin kanssa, kuten myös seurassa liikkui koulupukuun sonnustautunut Ewwi-Suzaku ja samoihin kuteisiin pukeutuneet Edhelair ja AG Lelouchit. ...pluuuuus sekalainen joukko muuten vain kivoja ihmisiä.

Parempia kuvia ja prinsessaposeja odotellessa. En nyt ihan handlannut tätä hymyilyä. (Ryzz kuvasi)

Oli kyllä äärimmäisen mukava ja miellyttävä kokemus olla tapahtumassa naisena pitkästä aikaa, vaikka on pakko sanoa että posettamiseni ja käyttäytymiseni aina välistä eivät kyllä... ööö, olleet siitä naisellisimmasta päästä. Vaatii varmaan vielä hiukan petraamista tämä naisena olo, köhköh. Asu saa kyllä ehdottomasti toisen käyttökerran, ehdin jo miettiä kuinka ihanan viileä asu kenties olisikaan johonkin kesäconiin. Hiukan vääntöä ja parantelua on kyllä luvassa, mutta tämä on kyllä parhaiten ompeluopillisesti tehty asuni ikinä. Ja siis syynähän ei tietenkään ole se, että olen tehnyt sitä artesaaniopistossa opettajan avustuksella.

Mutta sitten itse asiaan, minkä takia Messuille lähdinkin - WCS karsinnat.



Kuvaus- ja uppauskredut aina yhtä nopealla Unitalle.


Heti kättelyyn pitää onnitella voittajaparia, kaikin puolin ansaittu voitto. Odotan innolla mitä tämän vuoden äijäkaksikko saakaan aikaan loppupeleissä, kun kerran nyt karsinnoissa nähtiin varmaan Suomen cosplayskenen tähän asti isoin proppi. Korjatkaa ihmeessä jos Suomessa on nähty yli nelimetrinen proppi.

Tasosta näin yleisesti sanoisin että puvut olivat hienoja, lavastusta uskallettiin käyttää viime vuosia enemmän... mutta siihen se vähän jäikin. Neljästä parista kun löytyy vain niin ja niin paljon eroavaisuuksia keskenään.

...neljä paria.

Pelkkä asian ajatteleminenkin saa minut edelleen hiukan tyrmistyneeksi. Siis mitä? Tässä puhutaan ilmaisesta matkasta Japaniin, Suomen edustamisesta Cosplayn saralla maailmanlaajuisessa kilpailussa ja meillä esintyy Metro live -lavalla ainoastaan neljä paria? NELJÄ paria. Ihan oikeastiko edelleen näin vähäinen määrä päätyy kisaamaan edustuksesta?

Mielestäni ilmoittautumiset olivat aikaisemmin menneet täysin kiinni rajoitetun lava-ajan takia, mutta kuinka monta paria sitten jättikään leikin kesken kun lavalla nähtiin vain neljä esitystä? Voittajaryhmän numero nyt ainakin oli kahdeksan, eli kisapareja olisi PITÄNYT olla vähintään se kahdeksan. Mutta jotain tapahtui. Aika loppui? Raha loppui? Jaksaminen loppui? Usko loppui?

Tämä sai isonpyörän pyörimään päässäni. Kuka oikeasti on sanonut, että WCS-karsintaan pitäisi mennä kisaamaan vain ja ainoastaan silloin kun on TÄYSIN varma siitä että voittaa? Koska sellainen maku minulle tästä suuhun jäi. Toki, WCS-kisan tasonkin vuoksi pitää oikeasti tajuta että kyseessä on MM-kisa karsinnat, mutta kun kerta lava on vapaa niin mikä näitä Suomen oikeasti hyviä pukuilijoita ja esiintyjiä estää osallistumasta ja vaivautumasta Helsinkiin asti? (varsinkin kun niin iso osa asuu etelässä) Hitto, MINÄKIN vaivaannuin Etelä-Pohjanmaalta Etelä-Suomeen enkä edes ollut kisaamassa!

Viime vuoden Desuconissa Eurocosplay edustuksesta kisasi kymmenen ihmistä ja meininki oli niin showtasoista että vieläkin muistelen sitä lämmöllä. Tämän vuoden WCS:ään verrattuna... mitä ihmettä. Lavalla on instrumentteja, yleisö ei pääse istumaan, tilaa on aika valjusti ja lavalla on vain neljä paria. NELJÄ PARIA. Tietenkään Metro live -lavaa ei voi verrata millään tavoin Sibeliustalon päälavaan, mutta pitäisikö asialle sitten yrittää tehdä jotain? Onhan tämä nyt tekniikan puolesta parannusta siihen missä ennen ollaan oltu, karsintojen siirtäminen Musamessujen tiloihin oli ihan jees valinta, mutta ainahan parannettavaa olisi huomattavasti.

Asiani ei nyt kuitenkaan ole rantata tiloista, ennemminkin suomalaisten kisa-asenteesta. WCS on isohko kynnys, se nyt on tiedossa kaikilla, mutta onko sen pakko olla? Parikisana karsinnat tuovat tottakai ongelman jo siinä, että mistä löytää se pari jos haluaa kokeilla kisaamista. Ja jos pari löytyy, asuuko tuo tarpeeksi lähellä että harjoittelu ja pukujen teko yhdessä on mahdollista? Ovatko molemmat samoilla linjoilla ja valmiita kestämään sen työn määrän mikä WCS edustuksesta tulee?

Seuraavana tulevat pukuesitykset. Isoja pukuja ja proppeja on nähty WCS lavoilla maailmanlaajuisesti todella paljon ja minkään uuden tekeminen ei ole kovin helppoa. Suomen karsinnoissa voi kyllä näyttää jotain uutta ja ihmeellistä, mutta Japaniin siirryttäessä löytyy Knight Rider valoihin sonnustautuneita tyyppejä, mekanisoituja proppeja, vaijereita, liikkuvia siipiä, lateksia, metreittäin satiinia, tylliä, kirjavia painovoimaa uhmaavia peruukkeja, miljoonittain käsinkirjailtuja koristeluja sisältäviä pukuja ja vaikka samantien mahdottomia kenkiäkin.

Mutta onko se Suomen koko potin hakeminen nyt se tärkein asia? Meillä suomalaisilla nyt on se perusasenne, että lähdetään vain voittamaan tai ei lähdetä ollenkaan, mutta pitääkö siitä sitten pettyä kun sitä voittoa ei tulekaan? Ajatusmaailmaltaan kannattaa olla realisti, vaikka antaisikin sen yli 9000% prosenttia mitä itsestään pystyy antamaan. Joskus se ei vain riitä. Aina on joku parempi. Ei välttämättä kokonaisuudeltaan parempi, mutta joko ompelutaidoiltaan, propiltaan, esiintymiseltään tai karismaltaan parempi.

WCS ja Suomi ovat yhteydessä vielä lapsenkengissä. Olemme nähneet piskuisessa maassamme vasta kolmannet karsinnat ja mahdottomuuksia ei voi olettaa. Järjestäjäporukka vielä säätää tilojen ja järjestämisen kanssa, mutta on yksi asia mistä järjestäjiä ei voi syyttää: karsintojen taso.

Karsintojen taso lähtee kuitenkin ihan itse harrastajamassasta. Moni tämän Suomen blogaajistakin (allekirjoittanut mukaan lukien) voi ikuisuuksiin whinettää siitä, että taso on huonoa, miksei meillä panosteta, jne, jne. Ei se asiasta puhuminen loppujen lopuksi auta, sen eteen on tehtävä jotain.

Heitänkin haasteen.

Nyt, jokainen suomalainen cosplayer siellä ruudun toisella puolella. Lakatkaa miettimästä, että "osallistunpa WCSään joskus kaukana tulevaisuudessa". Lakatkaa ajattelemasta, että sitten kun on se juuri oikea puku, juuri oikea pari, juuri oikea aika ja kaikki mahikset voittaa. Koska se ei karsintojen tasoa tai showmeininkiä nosta.

Karsinnat nähtyäni tänä vuonna rupesin ihan vakavissani harkitsemaan niihin osallistumista ensi vuonna. Ei, en millään tavalla tunne olevani valmis edustamaan Suomea tai usko, että jos Japaniin jostain kumman syystä pääsisinkin, voiton napsahtavan tuosta vain.

Mutta en minä voittamaan olisi menossakaan, vaikka voisin kaikkeni siihen antaakin. Menisin vain näyttämään että hei, Suomessa on oikeasti ihmisiä, joita kiinnostaa WCS ja siihen osallistuminen. Jotka haluavat, että joskus Suomi siellä karsinnoissa tekee Lordit, yllättää kaikki ja voittaa koko homman. Mutta sitä ei tapahdu, ellei joku osoita että meillä on kisaamassa muutakin kuin vain neljä paria. Mitä enemmän ihmisiä, sitä isompi kisa, sitä isompi valinnanmäärä, sitä enemmän erilaisia asuja, sitä isompi eroavaisuus esityksissä. Mitä enemmän on kiinnostuneita niin sitä enemmän myös karsinnan puitteisiin panostetaan!

Toisin sanoen:
Yrittäkää. Oikeasti. Vaikka ei tulisi voittoa, vaikka ei pääsisi edes top kolmoseen; YRITTÄKÄÄ.

Minä ainakin yritän, niin kauan kun ei iske se cosplayerin tutuin tauti: Raha ja aika, raha ja aika, raha ja aika...

10 kommenttia:

  1. Biitti, on pakko tunnustaa, että rakastan sinua tämän kirjoituksen johdosta! Enough said.

    VastaaPoista
  2. Suomalainen tuttu sisu ei näy kyllä enää cosplay-kisoissa. Pikkusen jopa hävettää ku Suomalaiset eivät edes yritä. Toivottavasti ihmiset saavat sisua ja yrittävät edes.
    Kirjoituksesi rokkaa Biitti~

    VastaaPoista
  3. Asiaa.

    Se, että osallistujia oli vain neljä paria, ei oikeastaan hämmästytä minua ollenkaan, vaikka kyseessä kuinka olisi WCS ja omgmatkajapaniin.

    Lainaan nyt parempaa puoliskoani: useimmille cosplay ei ole harrastus. Cosplay-asuja ei tehdä siksi, että halutaan harrastaa cosplayta, vaan siksi, että tapahtumiin "pitää" mennä cosplay-asussa. Se on vain jotain, mitä "pitää" tehdä. Cosplay _sinällään_ ei ole näille ihmisille tavoittelemisen arvoinen asia. Näinpä myöskään ei ole halua tehdä hyviä asuja kisaamista varten.

    Toiseksi se, että WCS:n järjestäminen jonkin sinällään täysin asiaankuulumattoman tapahtuman yhteydessä on järjetöntä. Vaikka kyseessä olisi kuinka WCS:n Suomen-karsinnat, eivät ne valitettavasti ole useimmille ihmisille tarpeeksi suuri motivaattori mennä katsomaan cosplay-asuja - ja osittain siksi, koska yleisöä ei ole, ei myöskään WCS:ään tahdota osallistua... hyvä ja aiheesta kiinnostunut yleisö motivoi myös esiintyjää, oli kyseessä sitten puheohjelma tai cosplay.

    Se, ettei suomalaisia kisaaminen kiinnostaisi, on ihan höpöhöpöä. Olihan Eurocosplay-karsinnoissakin ties kuinka monta osallistujaa ja taso oli todella kova, niin katsojien, tuomareiden kuin osallistujienkin mielestä. Parikisa aiheuttaa toki omat haasteensa, mutta se ei ole läheskään ainoa - tai edes tärkein - syy.

    Olen toki puolueellinen koska Desucon, mutta väitän, että WCS:n taso ja sen nauttima arvostus nousisivat, jos WCS-karsinnat järjestettäisiin tapahtumassa, joka olisi ihan oikeasti animeohjelmaa tarjoava tapahtuma, olisi se sitten Animecon, Tracon tai Desucon. Ilmeisesti tähän suuntaan ollaan Kyuun mukaan menossa (http://blog.cft.fi/2010/10/31/ajatuksia-wcsn-tulevaisuudesta), mikä on erittäin hyvä.

    Ehkä joskus WCS-karsinnatkin keräävät yleisöä ;)

    VastaaPoista
  4. Ai niin, ja kisaa katsomaan tullut äitini ilmeisesti näki sinut ja seurueesi junassa. :D Kuulin myöhemmin, että "siinä junassa istui pari cosplayaajaa, joilla oli sellaiset kultareunuksiset takit ja sitten niiden kanssa istui myös semmoinen prinsessa."

    Hieno prinsessa olet, se unohtui mainita edellisessä kommentissa. Kiva nähdä ihmisiä erilaisissa puvuissa kuin mihin on yleensä tottunut. :3

    VastaaPoista
  5. Eurocosplayssa olleena totean kyllä, että on täysin eri asia alkaa tehdä yksin kisaan esitystä ja pukua kuin etsiä itselleen parikisaan paria, jolla olisi täysin samat visiot esityksestä, rahat ja ajat käytettävänä ja usko omiin kykyihin ja vielä halu lähteä WCS-karsintaan. Toki sekin, että karsinta pidetään täysin kummallisissa puitteissa on oma ongelmansa ja ehkä siitäkin voi etsiä syytä. Olihan se aika laimeaa olla cossaajien kanssa nurkassa hurraamassa palkintojen jaossa, kun muut salissa istujat ihmettelivät mistä oikein on kyse, kun he olivat tulossa katsomaan jotain ihan muuta.
    Mutta ehkä Suomeen tarvittaisiin muutenkin enemmän ryhmä- ja parikisoja, joissa painotettaisiin esitystä. Ja eniten sitä esitystä. Silloin paineet puvun mahtavuudesta vähentyisivät ja esitykseen panostettaisiin enemmän, jolloin uskallettaisiin sitten mennä WCS-karsintaankin ainakin vain esiintymään hienolla esityksellä, vaikka puvut eivät olisikaan maailmaa mullistavia.

    VastaaPoista
  6. <3

    Näinpä juuri. Omasta puolestani otan haasteen vastaan ja yritän potkia itseni pois tästä tyhmästä yhyy-en-oo-tarpeeksi-hyvä-lavalle-asenteesta - erään henkilön kanssa tulikin jo puhuttua hahmovalinnoista ensi vuoden karsintoja ajatellen. Ei kumpikaan meistä ole varma, haluaisiko oikeasti edustaa Suomea Japanin päässä jos kävisi niin hassusti että voitto napsahtaisi, mutta jos tavoitteena oli se yleisön viihdyttäminen niin... olisi edes viides pari.

    Hah, siirretään karsinnat Cosplay Gaalaan, kun siellä yleinen taso on muutenkin tuntunut olevan parempi kuin muissa kisoissa. :''D

    VastaaPoista
  7. I'm with AG! Ihan oikeaa asiaa.

    Juurikin tuo parin löytäminen varmasti tuottaa paljon ongelmaa ja siinä mukana kulkee varmasti tuo sama, mitä niidelkin mainitsi; kaikille se ei ole intohimoinen harrastus.

    Ns. hardcore pukuilijat ovat hajallaan ympäri Suomea. Pääkaupunkiseudulla heitä ehkä on enemmän, onnea heille, mutta on vaikea lähteä hakemaan kaveria monen sadan kilometrin päästä.

    En tiedä, että kuinka tämä seikka muita risoo, mutta itsellänikin jo omat korkealla kelluvat standardini ovat tiellä. Ei tunnu edes itestä vakuuttavalta lähteä kisaamaan, jos ei ole asioihin tyytyväinen. Koski se sitten pukua tai esitystä.

    Aina sitä kuitenkin itseensä pitää katsoa. Välillä kyllä lyön päätä seinään ihan vain oman idioottimaisuuteni takia, että miksi sitä ei ole tuolla, vaikka mahdollisuus on.

    VastaaPoista
  8. ...olettepas te puheliaita eihän tässä ehdi kaikille vastatakaan. :D Ehkäpä höpisen tässä sitten yleisesti jotakin.

    Olen samaa mieltä, että WCSn puitteet eivät tosiaankaan tee oikeutta kisalle, mutta itsekin ilokseni sain eteeni CFTn blogin uusimman kirjoituksen. Ehkäpä ensi vuonna sitten paremmin? Oikealle kohderyhmälle suunnattu tapahtuma saisi menoon tuntuvasti enemmän meininkiä, joten toivotaan myöntäviä vastauksia Japanin puolelta!

    Parin löytäminen on luultavasti suurimpia "tekosyitä" siihen, ettei kisaan lähdetä. Vaikka olisi itse asennoitunut, niin joku muu ei välttämättä sitä olekaan. Kaveripiiri voi kyllä tukea yksilökisassa, mutta parikisaan harva kaveripiiristä tuosta vain lähtee. Samalla tavalla asennoitunutta ja ennen kaikkea samoista puvuista kiinnostunutta tyyppiä saa kyllä etsiä oman aikansa, ellei takana ole jo valmista ryhmä/paricossi historiaa.

    Olen kyllä täysin samaa mieltä, että Suomessa tarvitaan enemmän pari- ja ryhmäkisoja ja varsinkin esityspainotteisia kisoja näin yleisestikin ottaen. WCS nyt on ehkä tullut hitusen aikaisin Suomeen kun ei olla normaaleissa kisamalleissakaan päästy ihan suuren maailman puolelle, mutta ehkäpä sitä joskus pitää edistyä isoin harppauksin kun kerta ollaan pitkään junnattu paikoillaan.

    Näin omista asenteista voisin sanoa, että oman vakuuttavuuden ja tason miettiminen ei loppujen lopuksi välttämättä ole hirveän kannattavaa, kun kisaamaan lähtee. Oli se sitten mikä kisa tahansa. Tuomareiden tehtävä on loppujen lopuksi määrittää jokaisen pukuilijan taso kisassa. Sen määrittely itse nyt vain tuottaa ylimääräistä päänvaivaa.

    Ja ihan erikseen Voronalle; kiitokset hellien tunteiden tunnustuksesta ja terkkuja äidille, taisi jutellakin meidän kanssa matkalla Riihimäestä Pasilaan. ;D

    VastaaPoista
  9. Eksyin minäkin tähän suuntaan. Tuo neljän parin osallistujamäärä tyrmistytti kyllä itseäkin. Kolme peruuntumista tosiaan tuli, joista kaksi kisa-aamuna.

    Olen Kyuun kanssa jutellut asiasta varsin pitkällisesti ja sielläkin on tunnustettu fakta, että kirja/musiikkimessut eivät ole paras tai edes hyvä paikka WCS:lle. Tähän asti Suomihan on ollut koeajalla saadaanko pitää kisa meillä kuvioissa vai viedäänkö meiltä osallistumisoikeus pois, jos järjestelyt eivät miellytä nousevan auringon maassa. Onhan se hieno sanoa miten paljon porukkaa kirjamessuillakin käy ja miten suureellisessa yhteydessä kisa käydään - vaikka se lähinnä haittaakin sitä joka tasolla.

    Tämä kolmas vuosi käsittääkseni oli nyt se ratkaiseva ja ilmeisesti WCS vapautuu nyt Japanin koeajasta ja jos oikein ymmärsin, niin nyt kisan ajankohtaa ja paikkaa voidaan siirtää paremmin soveltuvaan paikkaan. Tässä kohtaa cossaajien kannattaa itse vaatia muutoksia ja kisan siirtämistä johonkin vakiintuneeseen ja hyväksi havaittuun coniin. Tällöin se olisi suoraan oikeassa ympäristössään, oman kohderyhmänsä paremmin tavoitettavissa.

    Mitä itse kisaan tulee, niin tekisi mieli halata Biittiä tästä kirjoituksesta. Kyllä siellä loppukisojenkin päässä on hakaneulakiinnityksiä, sotkuisia kuumaliimoja ja "hups, oho, no menkööt" -ratkaisuja. Kysykää vaikka aiemmilta edustajiltamme.

    Myös näihin hurjiin proppeihin, vinsseihin yms. on tulossa tiukkoja rajoituksia, joilla vedetään vähän rajaa siihen, mitä kaikkea lavalla voi ja saa tehdä. Sekin tasaa jo mahdollisuuksia ihan kaikille cossaajille, joilla ei ole oman maansa edustuskassaa käytössä kisoihin - kuten joillain mailla kuulemma jo on.

    Kisa-asenteissa olen ihan samalla kannalla kuin Biitti. Rohkeasti kokeilemaan ja yrittämään!

    (Tästä tuli nyt vähän hajanainen vastine, mutta ehkä siitä jotain selvää saa...)

    VastaaPoista
  10. @Rora

    Aww, kiitos henkisistä haleista! 8'3

    Pakko sanoa, että minulle tuli alunperin kyseinen WCS koeaika aika yllätyksenä, en ollut aikaisemmin edes kuullut moisesta koeajasta (tai sitten olin onnellisesti sivuttanut sen, he), mutta nytpähän ymmärtää senkin miksi ollaan Messuilla nämä pari vuotta jumitettu. Parempi varmaan pistää sitten pyöriä pyörimään että saadaan paremmat puitteet aikaan ja enemmän kisaajia karsintaan mukaan!

    Ja eikun vaan koko Suomen cosplayskene teräspalleja kasvattamaan ja itsensä "nolaamis" kynnystä alentamaan. Hei, ihmisiihän tässä kaikki ollaan!

    VastaaPoista