perjantai 9. heinäkuuta 2010

Kovaa vääntöä yksinäisten sydänten puolesta

Wepi tuli tässä pari päivää sitten tehneeksi pari hyvinkin havainnollistavaa merkintää Cosplaydeitin historiasta ja ohjelmasta yleensä. Noh, koska kaikkea hauskaa ei voi jättää Wäpsterille, päätin ottaa asiakseni myöskin avautua hiukan Deitistä.

Teille lukijoille, jotka ette ole ohjelmaa nähneet tai sen konseptiin tutustuneet niin Cosplaydeitti tosiaan on Napakympin tyylinen "seuranhakuohjelma" anime/manga/videopeli/you-name-it-hahmoille. Vielä emme tosin ole saaneet tietoomme, että yksikään ohjelmassa syntynyt pari olisi oikeasti pysynyt yhdessä, joten kyse on nimenomaan yleisön viihdyttämisestä miedon fanservicen ja crossovereiden avulla. Osallistuja on hahmo, ei cosplayaaja. (enkä suinkaan copypastennut tätä Wepin merkinnöistä, hysthyst)

Enemmän itse Cosplay-deitistä konseptina ja sen kehityksestä voitte lukea Wepin varsin informoivista merkinnöistä, itse avaudun vähän muista asioista. Osa conkävijöistä kuitenkin pitää Cosplay-deitin ja FFFightin kaltaisia "show"-ohjelmia harvinaisen vähätöisinä ohjelmina, mutta asiahan ei todellakaan ole näin. Siinä missä jotkut luennonvetäjät ovat ihan itse ohjelmassa myöntäneet tehneensä diaesityksen edellisenä iltana parin neuvoa antavan parissa, on esimerkiksi Cosplay-deitti työllistämisasteeltaan harvinaisen eri luokkaa.

Itse tulin deitin järkkääjäksi poppooseen kunnolla mukaan vasta vuoden 2009 Traconissa, kun sattumalta minulle pelmahti juontajanpaikka Wepin rinnalle. Alunperin suunnitelmissani oli hakea vain kisaamaan, kun kerrankin hahmoni oli showhun sopiva (Final Fantasyn Reno), mutta sattumalta Wepi oli menossa juontamaan Vincentinä ja deittiporukka kaipaili Vinskille jotain hiukan... menevämpää aisaparia juontamaan.Turha lienee sanoa, että jotain tapahtui sinä päivänä. Jotain peruuttamatonta.

Minä ja Wepi olemme tosiaan se näkyvin osa koko showsta, mutta Unita hoitaa yleensä suurimman osan kaikesta säädöstä ennen H-hetkeä. Elina ja Mari puolestaan toimivat paljolti yleissäätäjinä ja hoitavat tekniikkaa ja kisaajia itse ohjelman aikana.

Yleensä conivuoden aluksi päätämme mihin coneihin Cosplay-deitti ylensäkin tulee sijoittumaan. Deittiä on järjestetty tähän mennessä ainoastaan Traconeissa ja Animeconeissa, mutta kiinnostusta toki olisi tietää ovatko muutkin tapahtumat kiinnostuneita. Harkitsimme tänä vuonna käväisevämme myös Desuconissa, mutta kun Traconin ja Desuconin aikaväli tuli ilmi, oli valitettavan selvää ettei kahden deitin tekeminen tuolle aikavälille olisi mahdollista. (plus ohjelmakartta oli niin kiinnostava että sen mielummin katsoi yleisöstä kuin lavalta köhköh) Tracon ja Animecon ovat toimineet hyvinä deitticoneina siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat olleet eri vuoden aikoina. Saa siis nähdä miten deitin siis käy kun Suomen conit elävät tällä hetkellä murroskautta.

Yleensä conien lisäksi päätämme teemoista. Vuoden 2009 Traconin jälkeen yritämme tarjota joka Cosplay-deitin erilaisella anime/manga/peli teemalla. Traconissa käytimme Final Fantasya, Animecon 2009 meni Fullmetal Alchemistin merkeissä ja tämän vuoden Traconissa vuoronsa sai puolestaan Ouran. Ideoita on tullut heiteltyä suuntaan jos toiseenkin teemojen suhteen aina ideoidessa. Animeconin kanssa kävi niin, että olin itse tekemässä Edwardin asua ja Wepi suostui tekemään Envyn, Ouran taas valittiin oikeastaan vähän puun takaa Traconin teemaksi. Ehdotuksia teemoista saa muuten antaa jos kiinnostusta on, yleensä kuitenkin asiaan vaikuttaa järjestäjien omat mieltymykset niin kuin sekin tunnemmeko edes sarjaa. (ja ovatko puvut kovin isotöisiä, köhköh)

Teeman päättämisen jälkeen alkaakin sitten itse vääntö. Alamme yleensä ensimmäiseksi miettimään perusideoita teemaesityksiin, plus värväämään avustajia esitykseen. Sen mukaan kuinka monta ihmistä saamme esintymään, tehdään myös käsikirjoitus. Itse vastaan Cosplay-deitin välijuontojen käsikirjoituksesta, eli siitä kaikesta huonosta läpästä voitte ihan hyvin syyttää minua. Deittiporukka kyllä on ideionnissa pitkälti mukana, minä yleensä vain kirjoitan annetut ideat käsismuotoon.

Mitä lähemmäksi coni tulee, sitä enemmän otetaan stressiä niin asujen kuin käsiksenkin suhteen. Tällä välillä isoin äksöni tapahtuu Unitan ja conitean välillä. Sähköposteja tekniikan, tilojen ja muun suhteen lähetellään puolin ja toisin. Varmistukset näistä kaikista tehdään lähempänä conia, mutta kerran pettyneenä (Animeconin akustinen katastrofi, valtava sermi ja vääränlaiset mikkijärjestelyt) tykkäämme olla ennemmin liian varuillamme kuin liian luottavaisia.

Se sermi... se tila..!

Sitten saapuu se kamala päivä, kun ilmottautumiset avataan. Tämä tapahtuu yleensä noin kolme tahi kaksi viikkoa ennen conia. Cosplay-deitti tosiaan koostuu kolmesta eri kierroksesta, elikkä haussa haetaan yleensä vähintään kahtatoista cossaajaa, mieluiten mahdollisimman laajasta valikoimasta sarjoja. Yleensä tämä pari viikkoa ennen conia meneekin jännittäessä saammeko tarpeeksi osallistujia. Poikkeus säännöissä tosin tapahtui vuoden 2009 Animeconin kanssa, jolloin saimme hakuviestejä noin 50. Karsimista riittikin ihan urakalla, vihoviimeistä kokoonpanoa taidettiin miettiä useampi päivä. No, moinen yleisöryntäys johtikin pieniin muutoksiin, mutta sanotaanko että enemmän opimme siitä mitä EI pidä tehdä.

Lopullisen kokoonpanon ollessa selvillä alkaa säätäminen. Hylätyille ja hyväksytyille lähetellään viestejä, käsistä hiotaan, pukuja höylätään ja toivotaan mahdollisimman nopeita vastauksia kysyjiltä. Shown laadun takaamiseksi annamme nimittäin kysymykset vastaajille etukäteen, että he voivat rauhassa miettiä mitä hahmonsa vastaisi kysymyksiin. Lopuksi säädetään vielä hahmojen musiikkien sekä deitin omien musiikkien kanssa. Showsta riippuen saatamme myös tarvita erilaisia asioita, kuten kylttejä ja muuta lavarekvisiittaa.

Kokonaisuudessaan oikeasti onnistuneen deitin kasaamiseen menee vähintään puoli vuotta. Nykyään tuntuu siltä, että aikaa olisi kiva olla enemmänkin. Varsinkin deitin showpuoli on harvinaisen työläs käsiksensä, kuten myös pukujensa kanssa. Esiintyminen deitissä on hienoa, mutta tuottaa todella paljon lisätyötä. Tämän totesin varsin monta kertaa ennen Traconia, kun Tamakin takin väsääminen oli enemmänkin itkua ja hampaiden kiristystä, kuin mitään kivaa.

Oikeastaan deitti on formaattina jo varsin toimivassa muodossa, mutta emme ole vielä ihan sinut sen ympärillä pyörivän shown onnistumisesta. Traconin 2009 show puoli oli pitkälti improvisoitua (kiitos muuten Catorra-Rufukselle ja Atonica-Tsengille pikaisesta visiitistä lavalla..!), Animecon 2009 oli ensimmäinen kerta kun käytimme käsistä. Show oli oikeastaan suhteellisen hyvin harjoiteltu, koska kolmipäiväinen Animecon salli kahdet harjoitukset ennen sunnuntaita. Tekniikan suhteen tosin oli meneillään paljonkin feiliä. Tämän vuotisen Traconin käsis oli astetta hiotumpi kuin Animeconin, oikeastaan siitä oli riisuttu paljon turhaa. Esitystä ei kuitenkaan oltu kovin hyvin harjoiteltu (hätäiset kaksi läpivetoa lauantai-iltana ei valitettavasti tee hyvää esitystä) plus mikkien kanssa oli taas vähän säätöä. Sain myös palautetta, että väkeä oli lavalla vähän liikaakin. Hmm, pitääpä miettiä tätäkin seuraavaa deittiteemaa silmällä pitäen.

Animeconissa mentiin rutkasti yliajalle, tällä kertaa taas saimme vedettyä jopa randomisti yleisökierroksen ja meille jopa jäi puoli tuntia yli aikaa. WHAT IS THIS.

Eli siis kehittymistä on ja paljon. Otamme tosiaan äärettömän mieluusti palautetta vastaan Cosplay-deitistä, varsinkin tämän vuotisesta. Sillä aina kun kuulemme uusimman arvostelua, sitä enemmän siitä opimme. Täydellisestä ohjelma on vielä kaukana, vielä itse kullakin on niin esiintyjäntaidoissa kuin ihan säätämisessäkin omat ongelmansa. Ja tässä kaiken lisäksi vielä pitäisi muistaa, että emmehän me Wepin kanssa se pääasia ohjelmassa tosiaankaan ole, vaan nimenomaan kisaajat.

Siksi haastankin ihan kaikki kiinnostuneet hakemaan Cosplay-deittiin ihan millä tahansa hahmolla! Osaanottajia ei koskaan ole liikaa (paitsi Animeconissa *KÖHKÖH*) ja homma on oikeasti helpompaa kun on mistä valita. Yritämme myös parhaamme mukaan ohjeistaa, prepata ja laukaistaa kisaajien jännitystä. Jos kiinnostaa testata tunnetko hahmosi ja osaatko oikeasti esittää häntä luontevasti, niin Deittiin vaan mukaan!


Edit: Äsh, tulipas valittua huono pätkä tuota Traconin deittiä, muokkaan paremman tässä kun vähän katselen läpi.
Edit2: Do dih. Saa luvan kelvata. Kärsikää huonoa läppää.

9 kommenttia:

 1. Tässä kahden deitin nähneenä täytyy kysyä: onko teillä millaista esiintymistaustaa?

  Cosplay'ta ja esiintymistä harrastavana (silloin tällöin sitä satun opettamaankin) uteliaana kanssa ihmisenä huomasin ainakin näiden Acon 09 ja Tracon V:n välillä hyvänlaatuista eroavaisuutta. Kehitystä oli tapahtunut, mutta välillä Traconin deitti vaikutti edelleen hieman hiomattomaalta.

  VastaaPoista
 2. @Fukka
  Esintyymistaustasta voin omalla kohdalla sanoa, että se rajoittuu koulun joulujuhlien ja parin vuoden komediakurssien käyntiin. Ja omaan hulluun tarpeeseen päästä lavalle nolaamaan itseni. :D

  Hiomattomuus tämän vuoden Traconin deitin suhteen on enemmän kuin mahdollista, koska hirveän moni esiintyjistämme oli ekaa kertaa deitissä esiintymässä (eikä viimeisiä värväyksiä suinkaa tehty edellisenä päivänä, KÖH) ja käsistä ei tosiaan oltu käyty läpi porukalla kuin vain parisen kertaa. Itsekin tulin huomanneeksi tämän.
  En ihan juosten kustuksi Traconin deittiä sanoisi, mutta aika lähellä se tekemisprosessissaan oli kun vähän jokaisella oli kiirettä kaiken muun kanssa viime hetkillä ennen Traconia.

  VastaaPoista
 3. Dodih, hyvä tekstihän sieltä tuli. :> Lienee varmaan sanomattakin selvää että komppailen kaikkia pointteja, mutta erityismaininta pitää antaa tunnisteille - niissä piilee ehdoton totuus. Etenkin stressissä ja väännössä. 'D

  Fukkan kommenttiin, meikäläisen esiintymistausta on samaa luokkaa kuin Biitillä. Miinus parin vuoden komediakurssi, sen tilalla parin kuukauden alkeiskurssi lähinnä improamisesta. Ei mitkään kovin ihmeelliset lähtökohdat, siis.

  VastaaPoista
 4. Itse ainakin tuli selvästi huomattua, että ketkä siellä lavalla ovat olleet ja ketkä eivät. Varmasti käsiksen tunteminen paremmin vaikuttaa asiaan myös, mutta teidän kohdalla esiintyminen toimii paljon jouhevammin verrattuna muuhun porukkaan. Joitain äänenkäytöllisiä harjoituksia kannattaa ehkä haarkita, vaikka mikrofooneja olisikin luvassa, koska niidenkin käyttö vaatii välillä hyvää ääntä.

  VastaaPoista
 5. @Wepi
  Ehdoton totuus ei ole aina kovin kaunista. 8D Pitääpä sitten tässä katella että käviskö millään edes jomman kumman ensi vuoden asut juontamiseen. :''D

  @Fukka
  Ilo kuulla että ainakin Wepin kanssa näytetään jotekuten osaavan hommamme. :3 Mikkityöskentely on tosiaan myös suhteellisen konstikasta hommaa, varsinkin kun tuppaamme aina unohtamaan että niitä oikeasti kannattaisi varata enemmän kuin just se tarvitsemamme määrä. Äänenkäyttöharjoitukset tosiaan olisi poikaa, mutta nykyään tuntuu että on mahdoton pärjätä conitiloissa ilman mikkiä. Itse porukan kantavimman äänen omaavanakin jouduin pettymään kun Traconin alkuspiikki ei nauhoittunut videolle lähestulkoon yhtään. Auditorion tyylinen sali toimii Deitin pitämiseen parhaiten, mutta se myös syö ääntä äärimmäisen paljon.

  VastaaPoista
 6. Olen nyt kaksi viimeistä kolmesta deitistä kokenut (Animeconissa pikkuapu juonnoissa ja Traconissa kisaajana iik), ja täytyy kehaista että ainakin omasta näkövinkkelistäni kaikki on ollut oikein mallikkaasti, teidän vetonne ovat olleet aivan huiput (kuten A-conin Mustangin ja tämänvuotisten muiden hostien myös) ja olen viihtynyt oikein hyvin. Mielelläni haen joskus uudemmankin kerran osallistumaan jos tilanne sallii! \o

  Tämänvuotinen deitti sujui kisaajan silmin oikein hyvin, pikkuviat eivät kokonaisuutta haitanneet, enkä olisi juonnoista saanut päähäni että ne olivat edellisen illan treenin varassa..!
  Jos saa udella, oliko Haruhi-Wepin kysyjäksi laittaminen suunniteltu alusta alkaen vai viime hetken peruutuksen korjaaminen? Ei ainakaan tuolta jälkimmäiseltä vaikuttanut, mutta heräsi uteliaisuus.. :,D

  Noihin juontosarjoihin liittyen tuli mieleen juuri tällaisia "massasarjoja" tai muuten melko tunnettuja, niin että suurempi yleisö tunnistaisi juontajat. Esimerkiksi Hetaliasta voisi saada hienoa esitystä hieman väännetyllä Maailmankonferenssi-teemalla..?

  VastaaPoista
 7. @Juusto
  Hehee, hienoa jos on Deitissä viihtynyt ja paljon kiitoksia Animecon avusta~ :D Ja ihmeessä mukaan vain jos löytyy kiinnostusta!

  Hyvä että muiden silmiin näytti sujuvan hyvin, aina kyllä on parannettavaa. Ja Wepin pistäminen kysyjäksi oli tosiaan ihan käsiksen mukaan harkittu veto, äärimmäisen random idea jolla saimme toteutetta ns. "piiloyurikierroksen". :D

  Hetalia itseasiassa oli jo täksi vuodeksi harkintalistalla. Wepin kanssa molemmilla on kuitenkin jonkinlaista kytköstä sarjaan ja teemana se olisi kuitenkin äärimmäisen hauskaa käyttistä. Tänä vuonna sitä tosin lykättiin, koska oli pelkoa että kaikilta tulee Hetaliaa korvista. :'D Mutta ehkäpä Hetalia-Deitti tulee joskus olemaan~

  VastaaPoista
 8. Ihan vain btw-pointtina, pidin jostain syystä erityisesti Tracon III-juonnostanne. En tiedä syytä. Se vaan oli jotenkin erityisen mukaansavetävä, vaikka tietysti aina, kaikessa ja kaikkialla on jotain parannettavaa. Renon ja Vinskin sähläämisessä oli sitä jotain. Simppeliä komediaa yhtään hahmoja tunteville.

  VastaaPoista
 9. @pumpkin

  Et ole ainoa, itsekin myönnän että Tracon III taitaa edelleen olla paras deittikokemukseni ikinä. :''D Improvisaatiossa on osittain hyvätkin puolensa siis.

  VastaaPoista